GREAT EUROPEAN ORGANS No. 39
NICHOLAS JACKSON, KATHEDRAAL VAN SEGOVIA (SPANJE)
Werken van Mudarra, Bermudo, de Cabezón, Valente, Peraza, de Arauzo, Cabanilles, Soler, de Heredia, Lidon, Freixanet, de Santa Maria en anoniem.
Priory PRCD 423 - Speelduur 63:38
Prijs f 39,90

De negenendertigste aflevering van ‘Great European Organs’ ligt in de lade van mijn cd-speler. En daar heeft dit zilveren schijfje al vaker gelegen. Want deze Priory-cd, waarop Nicholas Jackson het orgel van de kathedraal te Segovia (1772, J. & P. Echevarria) bespeelt, is wat betreft gekozen literatuur en instrument een snoepje.
Eenentwintig werken uit de 17e en 18e eeuw worden verklankt op een magnifiek instrument dat fraai is opgenomen. Soms staan er overigens wel erg korte stukken op van bijvoorbeeld 29, 33 en 100 seconden. Hoe wordt het uitgevoerd, zult u zich afvragen.
Wel, Sir Nicholas Jackson — niet te verwarren met de emeritus organist van York Dr. Francis Jackson — is niet de eerste de beste. Hij is ook niet uitsluitend organist, maar ook dirigent en componist. En dat laatste niet alleen van orgelwerken, maar ook van een heuse opera bijvoorbeeld, die in 1995 haar eerste uitvoering beleefde. Zijn directietalent is duidelijk te horen aan zijn aansprekende dictie en voordracht. Nicholas Jackson speelt beeldend, mooi soepel in de maat en hij registreert smaakvol.
Ten aanzien van een bepaald aspect heb ik wensen en dat betreft zijn articulatie. Het is te horen dat Jackson geen specialist in 17e- en 18e- eeuwse muziek is. Zijn articulatie mist verfijning en subtiliteit. Met name zijn legatospel is vlees noch vis. Het is gewoon alleen maar snel. Toch beleef ik veel genoegen aan deze cd, want op alle andere punten scoort deze opname louter tienen en dat is toch meer dan van een doorsnee cd-productie verwacht wordt, zelfs in deze ‘high-tech’-tijd.