Luc PONET PLAYS THE ORGANS OF THE LEMMENSINSTITLTUT AT LEUVEN.

Anoniem: Dansen uit 1 6e-eeuwse tabulatuurboeken;
Gabrieli: Canzona Quarta;
Pergolesi: 2 Sonates;
L. Couperin: div. pièces;
Corette: Hymne; ‘Les Ainants Enchantës;
Van Meert: 2 fuga’s;
Janitsch: Sonata;
Vogler: ‘Jesu Leiden Pein und Tod’;
Eben: Hommage a Dietrich Buxtehude.

Renè Gailly Productions CD87 108
Prijs onbekend


Luc Ponet acht ik een van de toonaangevende organisten van onze zuiderburen. Een mooie trefzekere techniek, verzorgde articulatie, stijlgevoel en... het vermogen om spannende programma’s samen te stellen. Op een concert, juli 1997, in het Limburgse Stein hoorde ik Ponet een fraai, afwisselend programma spelen met enkele werken die niet tot het grote repertoire behoren. Die werken zijn ook te vinden op zijn in 1995 verschenen Cd waarop hij de drie orgels van het Lemmensinstituut te Leuven bespeelt. De cd voldoet aan mijn hoge verwachtingen. Op het Italiaanse orgel in 1848 gebouwd door Vincenzo Ragone, speelt Ponet een ‘suite’ van zeven renaissancedansen. Prachtige muziek, dito uitgevoerd, hoewel ik ze niet zo geschikt vond om mee te openen.
Het spel van Luc Ponet is op alle fronten voortreffelijk. Kortom, een bijzondere cd die niet in de cd-kast van doorgewinterde orgelliefhebbers mag ontbreken. Hij is ook een aanrader voor de ‘toevallige’ koper die weleens een orgel-cd wil aanschaffen. Het Marcussen-orgel uit 1980 klinkt fraai. Het is geconcipieerd naar het transeptorgel in de Sint Laurenskerk te Rotterdam. Het klinkt opvallend vol vergeleken met bijvoorbeeld het hoofdorgel in de Laurenskerk, dat van dezelfde bouwer is. Het geheel is mooi opgenomen.
De Belgische organist Luc Ponet (1959) is sinds 1982 docent aan het Lemmensinstituut, waar hij zelf in 1985 het ‘Hoger Diploma voor orgel’ behaalde (klas van Professor Chris Dubois). Ponet raakte ooit, toen hij over een hek klom, met zijn ring vast aan de spijl van het hek. Gevolg: vinger eraf. Ondanks de hevige pijn raapte hij zijn vinger op en reed naar het ziekenhuis. Dit ziekenhuis kon de operatie niet aan. Bij het volgende ziekenhuis hield Ponet aan en zei dat ze het absoluut moesten proberen. Uiteindelijk is de operatie, tegen de verwachtingen van alle medici in, volledig geslaagd.