Willem van Twillert  kreeg zijn eerste muzieklessen van zijn oom Jacques de Jong en vanaf januari 1965 bij de Regionale Muziekschool te Amersfoort, waar hij orgel en harmonieles ontving van Henk Seldentuis.
Vanaf 1970 studeerde hij aan het Sweelinck conservatorium te Amsterdam bij Piet Kee (orgel, improvisatie en compositie), Willem Brons (tweede hoofdvak piano) en ondermeer bij Robert Heppener (muziektheorie), Mevr. Belinfante (compositie, analyse, harmonie en contrapunt) en Jan Pasveer (koordirectie).
Vanaf 1975 volgde hij ook drie jaar hoofdvak orkestdirectie bij Anton Kersjes. In 1976 behaalde hij het praktijkdiploma Kerkmuziek en in 1978 het diploma Uitvoerend Musicus cum laude met de aantekening voor improvisatie bij de acte muziekonderwijs-B voor orgel.
Een beurs stelde hem van 1978 tot 1981 in de gelegenheid zich te specialiseren in oude muziek bij Gustav Leonhardt (orgel), Anneke Uittenbosch (clavecimbel) en Klaas Bolt (stijlimprovisatie).
In 1976 was hij de eerste (en tot nu toe enige) Nederlandse finalist van het Franse concours Grand Prix de Chartres.
Tussen 1975 en 1980 volgde hij cursussen bij Daniel Roth, Ewald Kooiman (literatuur), Hans Haselböck, Zsigmond Szathmáry en Peter Planyavsky (improvisatie).
Bestudering van het achttiende eeuwse Duitse orgelrepertoire vormde een aanknopingspunt voor zijn eerste koraalbewerkingen, waarvan zowel bladmuziek als CD’s in diverse series zijn gepubliceerd. Sinds 2006 componeert hij ook voor orkest en kamermuziekensembles.


Willem van Twillert achter het Christiaan Müller orgel van Beverwijk. Achter hem Matthijs Schilder

Als organist ontwikkelde hij zich tot een gevraagde gast op orgelconcertpodia, onder andere te Italië waar hij tussen 1994 en 1996 regelmatig concerteerde onder ander voor de Academia di Musica Italiana per Organo in Pistoia. In 1991 nodigde de American Guild of Organists hem uit als jurylid zitting te nemen om jonge professionele organisten te bekronen voor de afdeling Ohio en voor het verzorgen van een lezing in de USA (Ohio, Calvin college, Sioux-center) over de geschiedenis van het Nederlandse psalmzingen, vergezeld van enkele recitals.
Van Twillert geniet internationaal bekendheid door zijn CD-opnamen, verscheidene onder de titel MUSICQ VOOR HET ORGEL, die ook opvallen door originele repertoirekeuze.
Voor muziekuitgeverij Willemsen, Huizen verzorgt hij de serie ORGANISTEN uit de 18e en 19e EEUW. info@emcmusic.nl
In 2006 startte hij met een tweede serie voor orgel voor muziekuitgeverij Boeijenga te Veenhuizen. info@muziekhandel-boeijenga.nl
In 2004 jaar verscheen bij het Duitse uitgevershuis Butz zijn Toccata over, U zij de Glorie. Email@butz-verlag.de
De orgelliefhebbers kennen hem ook als één van de redacteuren (van 1986 tot 2006) voor het maandblad‚ de Orgelvriend’.
Behalve orgeldocent aan de Stedelijke Muziekschool te Zwolle (1981 tot 1988) was hij van 1976 tot 2003 directeur/eigenaar van een particuliere muziekschool te Bunschoten.
In 2004 verzorgde hij voor de stichting Musicians without Borders te Alkmaar aan het conservatorium van Sarajevo een cursus orgelspel.
Enkele van zijn radio-opnamen selecteerde programmamaker Okke Dijkhuizen voor de CD-box Het Historische Orgel in Nederland, terwijl een in 2003 te Noordwijk aan Zee gemaakte radio-opname verscheen in de vervolgserie: Orgels in Nederland (2005).
In 2003 werd hij als jurylid uitgenodigd door het Reformatorisch Dagblad en de Orgelvriend bij de compositie-prijsvraag "Wie componeert het mooiste voorspel", terwijl hij in 2000 en 2004 optrad als één van de juryleden voor de Stichting Groningen Orgelland ten behoeve van het Orgelconcours voor amateurorganisten.
Ook in 2010 was hij jurylid van het Gronings orgelamateurconcours dat toen werd gehouden te Leens.

Zijn Toccata à la Chaconne werd tijdens het Hinsz Compositieconcours – Kampen 2005 bekroond met de publieksprijs en de tweede prijs van de jury.Zie een filmpje van de prijsuitreiking.
In 2006 speelde hij te Londen de buitenlandse premie van dit werk tijdens het Annual Festival of New Organ Music. Op www.afnom.org  is deze opname te downloaden. 
Sinds 2001 werkt hij ook als DVD- en CD- producer en labeleigenaar. Thans zijn vier DVD- procucties op het label STPOP verschenen. Voor meer informatie: www.willemvantwillert.nl  of e-mail: twillert_organist@hetnet.nl
In Duitsland verscheen bij uitgeverij Butz www.butz-verlag.de  zijn Toccata in Romantische Stijl over de melodie van U ZIJ DE GLORIE.
Tijdens de Poolse internationale componisten-competitie te Mikolów 2007 won Van Twillert met zijn Sequence voor Koor en Orgel de ereprijs.
In 2008 werd zijn orgelwerk Par le Temps tijdens het Festival du Comminges in Frankrijk onderscheiden met de PRIX GASTON LITAIZE.
Sinds 2001 werkt hij ook als DVD- en CD- producer en labeleigenaar. Thans zijn vijf DVD- producties op zijn label STPOP verschenen.Willem van Twillert achter het Christiaan Müller orgel van Beverwijk. Registrante echtgenote Antoinette Mooij.

Willem van Twillert is ook een enthousiast verzamelaar van kerkinterieurs waar een orgel is afgebeeld.

P. van Ginkel, schilderde op een massief paneel van 50 X 64 dit fraaie kerkinterieur van de Grote kerk te Schiedam . Interessant is dat het orgel hier een witte kleur heeft en ook de vele details en het perspectief zijn bijzonder.  De staat waarin het kunstwerk zich bevindt is perfect. De datum is niet bekend, daar probeer ik nog achter te komen. Ik hoop tzt. dit schilderij af te beelden op een nog uit te geven orgelwerk.

Gijzeman, W.A., met sign. r.o. kerkinterieur van Nieuwe Kerk Amsterdam, 40 X 60


Huisorgels van Willem van Twillert

Eerste orgel
Foto vanaf http:/www.vlaardingseorgels.nl situatie bij Arie Vogel
Het instrument werd in 1983 door Mense Ruiter gebouwd voor Willem van Twillert.
Op dat moment was de dispositie:
Manuaal I: Holpijp 8', Roerfluit 4', Gereserveerd register
Manuaal II: Holpijp 8' transmissie, Vox Humana 8', Gereserveerd voor discant register
Pedaal: Aangehangen aan Manuaal I
In 1999 werd het orgel verkocht aan Arie Vogel te Vlaardingen en door de Fa. A. Nijsse & Zoon te Oud-Sabbinge overgeplaatst naar Vlaardingen.
In 2000 werd het orgel door Nijsse uitgebreid. De Holpijp en Roerfluit werden geherintoneerd en er werd een nieuwe windmotor geplaatst.
Huidige dispositie:
Manuaal I: Holpijp 8', Roerfluit 4', Octaaf 2'
Manuaal II: Holpijp 8' transmissie, Quint 3'discant, Vox Humana 8'
Pedaal: Koppeling aan Manuaal I of Manuaal II
Bron: http://www.vlaardingseorgels.nl/huispijporgels_2.php 

Tweede orgel
2-klaviers huisorgel van Van Vulpen